Efter 5-15 år kan ledskador resultera i att uppemot hälften av personerna som skadat sig utvecklat tecken på artros. Korsbands-skadorna inträffar framför allt i 20-25 åldern medans menisk-skadorna oftast inträffar lite senare, i 25-40 årsåldern. Kvinnor löper större risk att råka ut för allvarliga knäskador än män och dessutom verkar kvinnorna få sina knäskador vid en yngre ålder. Generellt kan man säga att en ledskada orsakas av mindre repetitiva eller större kraftfulla trauman mot ledens skelett, brosk, ligament eller menisker.
En skada på det främre korsbandet drabbar alltså främst unga aktiva individer. Denna skada orsakar på kort sikt instabilitet vilket leder till nedsatt aktivitetsnivå och försämrad knä-relaterad livskvalite. Därtill riskerar så många som 50 procent av dessa personer att drabbas av artros i den skadade knäleden redan efter 10-15 år efter sin skada, då lider man av ett posttraumatisk artros knä. Risken är sannolikt högst för dem med kombinationsskada innefattande både främre korsband och menisk.
Naturligtvis behövs ibland operation av en akut ledskada men den minskar tyvärr inte risken för artros längre fram. Posttraumatisk artros i fotled och posttraumatisk artros i axel är andra vanliga former av detta som ursprungligen orsakats av ledskador längre bak i tiden. Men det är viktigt att komma ihåg att relativt enkla förebyggande träningsprogram visats ha mycket god effekt för att förhindra skada och därmed även risken för artros.