Symptom på artros i höften, även kallat höftledsartros börjar ofta som stelhet efter stillasittande, svårighet att komma ur bilen eller som smärta vid belastning. Smärtan vid artros i höften kan sitta på höftens utsida, djupt in i ljumsken (där höftleden sitter), i skinkan eller nedåt låret. Ibland gör det inte alls ont i höften utan smärtan från höftleden förläggs istället på insidan av knät. Det beror på att nerverna som försörjer höftleden också försörjer huden över knät. Artros i höft är vanligare hos personer som arbetar mycket i böjd eller vriden position. Även personer som lyfter och bär mycket i arbetet har också en ökad risk för höftartros.
Artros i höften behandling
Artros i höften är en kronisk sjukdom som ej går att bota men vi kan behandla och minska symptomen. Den mest effektiva behandlingen av höftartros är träning. Höftartros innebär ofta smärta och det är lätt att bli inaktiv när smärtan kommer men det förvärrar bara symptomen. Brosket i höften behöver belastning för att få näring och bli starkare, utan aktivitet blir brosket snabbt sämre. Vid artrosträning stärks även musklerna kring höften och de tar upp stötarna istället för att de går rätt in i leden. Träning har dubbelt så bra smärtstillande effekt som mediciner och träningen kan även medföra viktnedgång som i sin tur minskar belastningen på leden. De flesta klarar att leva med sin artros utan operation, men om smärtan blir för svår blir det ibland nödvändigt. Det är ett ingrepp som kräver lång rehabilitering efteråt men återhämtningen går mycket snabbare om man tränat höften innan med övningar från fysioterapeut.
Artros höft träning
Vi vet att det är viktigt med träning vid artros i höften. Men hur ska jag träna? Vilka övningar är bra vid artros i höften? Det viktigaste är att träna upp styrkan kring höften. Lårmuskler, rumpan och bålen hjälper alla till att stabilisera höften. Exempel på övningar vid höftartros är uppresning från stol, trappträning både upp och ner, knäböj samt magövningar. Är promenader smärtsamma är det mer skonsamt med cykling.
Frågorna kring träning vid höftartros är många. Hur hårt kan man träna med artros? Får man springa med artros?
All aktivitet som känns bra är ok. Den eventuella extra smärta som kommer vid träning ska avklinga inom 24 timmar efter aktiviteten, då ligger du på en lagom nivå.
När du tränar är det ok att det gör ont om smärtan upplevs som acceptabel, den ska inte överstiga 5 på en 10-siffrig skala.